Het is alweer bijna een jaar geleden dat de pandemie het leven van een ieder op aarde heeft veranderd. Daar wij dit soort zaken in de geschiedenis boeken lazen, hadden wij niet kunnen bedenken dat wij als onderdeel van deze pandemie de geschiedenis boeken ingaan.

Naast de impact op ons dagelijks leven heeft dit ook een grote impact gehad op ons kerkleven. Ik zeg heel bewust kerk leven en niet geloof. Ons geloof is er en zal altijd blijven, het maakt niet uit wat er is of zal komen. Niemand neemt ons dit af. Helaas heeft de pandemie wel een groot effect gehad op het zogeheten kerken….het fysiek bij elkaar komen is van de één op de andere dag 180 graden gedraaid. Voorheen was het niet voor te stellen dat de kerk niet toegankelijk is. Doordeweeks zag ik door de vingers, maar op een zondag gesloten kwam niet in mij op. Toch is het moment daar gekomen.

Op 12 maart 2020 verscheen de eerste berichtgeving, “ zondag aanstaande zal de eredienst geen doorgang hebben”. Ehm…ok, dat was slikken. Het feit dat de dienst geen doorgang heeft betekent dat er serieus iets gaande is. Als ik ergens nog twijfelde was dat direct weggenomen. De hoop was er toen nog dat de maatregelen maximaal twee weken zouden duren. Niet wetende dat het MINIMAAL twee weken zou duren. De rest is geschiedenis.

 

Dit alles heeft een ieder gereset en gedwongen anders te denken om toch hetgeen waar wij voor staan door te zetten: het Woord belijden en verspreiden. Terug kijkend is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het heeft de nodige ‘hoofdpijn’ met zich meegebracht. Maar zoals altijd is er een oplossing voor alles en ook voor dit. Diverse initiatieven kwamen van de grond. Van audio diensten tot live diensten, niks was te gek. Sidenote: wij mogen hier als Uniteit trots op zijn.

Kijkend naar de jeugd is er direct op geanticipeerd. De slag naar digitaal is voor hen niks meer dan normaal. Koppel een andere app eraan en zij gaan door alsof er niks is veranderd. Althans daar ging ik klakkeloos vanuit. Gaandeweg blijkt heel erg dat ook de jeugd de betrokkenheid mist en vooral het samenkomen en praten over het Woord. Ok terug naar hetgeen dat onder andere is geboden voor de jeugd. Ik heb in samenwerking met het LJR een platform opgetuigd genaamd: EBG LIVE. Wij wilde ondanks de onzekerheid die er gaande was, zekerheid bieden aan de jeugd. De plek die abrupt was verdwenen wilde wij terug geven. Op Instagram hebben wij de pagina aangemaakt EBG.LIVE. Via deze pagina gingen wij elke week (vanaf augustus werd dit elke 2e zondag van de maand) zogeheten live. Dit betekent dat op basis van actuele hot topics discussie aangingen met de kijker die op dat moment mee keek. Door een hele simpele klik op de live uitzending waren zij onderdeel van de discussie. Diverse onderwerpen zijn aan bod gekomen:

  • Invloed van Covid op jouw geloof
  • Discriminatie in het geloof
  • Lofprijzing
  • Leiderschap en geloof

En nog veel meer….

Na succesvolle reeksen hebben wij toch besloten vooralsnog een stop te plaatsen op de live sessies (ahhhh…….). Dit hebben wij gedaan met een goede afsluiting live vanuit EBG Utrecht (nogmaals dank EBG Utrecht voor de professionele aanpak en gastvrijheid) op zondag 13 december 2020. Ondanks het feit dat de live sessies zijn gestopt betekent het niet dat het voorbij is… J

Stay tuned, be saved and blessed.

Clayton Babel

Jeugdwerker EBG Rotterdam Centrum